Mana tomatelor – Phytophthora infestans

Mana tomatelor a fost semnalata in Europa in anul 1847 si in tara noastra in anul 1940, apare pe tomate in special in ciclul doi de cultura. In sere si solarii pierderile pot varia de la 30% pana la compromiterea culturii.
Inflorescentele atacate prezinta pe frunzulitele de la baza florilor si pe coditele lor, zone brune, se usuca si cad.
Atacul semnificativ este cel de pe fructe, acestea putand fi parazitate
in toate fazele de dezvoltare. Ciuperca patrunde pe la locul de prindere
a fructului, produce pete mari rune-olivacei si cu rapiditate distruge
totfructul. Tomatele devin tari, aspre, iar cele coapte au pete
brune-deschise, pe suprafata carora apar zonalitati concentrice. Pe
frunzele cazute pe sol unde este umiditate mare, ciuperca formeaza
miceliu cu multi spori. In culturile de toamna din sere (ciclul doi),
atacul evolueaza rapid, datorita variatiilor de temperatura de
zi-noapte, care produc aparitia condensului de apa pe organele
vegetative, condens ce usureaza infectiile.
Agentul patogen: Phytophthora infestans care apare in special in anii cu precipitatii abundente si temperaturi moderate.
Prevenire si combatere: Se recomanda adunarea si
distrugerea resturilor vegetale, rasadurile sa fie produse din samanta
sanatoasa, evitarea cultivarii tomatelor in vecinatatea cartofilor sau
pe acelasi teren, unde au fost cultivati cartofi in anii anteriori.
Tratamente chimice se aplica la intervale de 6-7 zile cu fungicidele Acrobat MZ (2 kg/ha), Antracol 70 WP (2 kg/ha), Bravo (2 l/ha), Dithane M45 (2-2.5 kg/ha), Electis (1.5 kg/ha), Equation Pro (0.4 kg/ha), Infinito (1.4 l/ha), Merpan (1.5 kg/ha), Ortiva (0.75 l/ha), Ridomil Gold MZ (2.5 kg/ha).